www.campanes.atmos.cat    
 CEWT dissabte 23 de novembre 2024  
En Pere ens ha fet arribar les imatges següents, acompanyades dels peus de foto respectius:
 
He tingut l'oportunitat de visitar l'església de Lladorre, un poble de la Vall de Cardós:
c1.jpg
c1.jpg
L'església, de més a prop. De lluny em semblava veure tornaveus al campanar.
c2.jpg
c2.jpg
...però no, només estaven tapats dos finestrals sense campanes amb fustes. L'un amb fustes d'abans de la guerra, l'altre posterior
c3.jpg
c3.jpg
la torre vista per dintre, mirant cap amunt
c4.jpg
c4.jpg
El campanar és molt petit, i amb la càmera no em podia posar a prou distància com per a fotografiar sencera la campana grossa, de la qual he hagut d'enganxar dues fotografies i per això podria ser que n'hagués quedat la geometria distorsionada. En qualsevol cas es veu que es podien brandar una mica però no pas massa, haguéssin topat amb la part superior de la finestra - impossible dur-les a seure.
c5.jpg
c5.jpg
La campana petita
c6.jpg
c6.jpg
dalt del terra de la torre, un tros de jou vell
c7.jpg
c7.jpg
Les inscripcions, donat que es feia fosc, no les vaig poder llegir, només aquesta foto de la campana grossa amb el flaix, on es llegeix com a mínim l'any, 1887
c8.jpg
c8.jpg
De les dues campanes en vaig fer un enregistrament d'un toc molt dèbil cada una, ja el penjaré aquí quan el trobi dintre dels llargs enregistraments que vaig fer per altres motius. Es tocava a l'alba, al migdia i al vespre, a més de misses i els tocs que s'escaiguéssin - morts, festes, etc.
I la meva resposta ha estat aquesta:
 
Bé, aquí queden moooltes coses clares:
 
En primer lloc, sí que són tornaveus, sens dubte. Sovint també resguarden del vent i del fred, naturalment, però són tornaveus (no tant sofisticats com els de la Seu de València o Reus, i menys encara com els de Köln o París, però són tornaveus, a dret i a llei.
 
En segon lloc, el més interessant serà buscar aquests tocs i els seus executants. Ho farem i ben aviat, ja hi pots comptar. També veure que els jous són més aviat de tipus lancé, especialment el de la campana gran. Si es movia lancé o es deixava fixa... en tot cas, res de seure ni donar voltes... això està clar.  
Es veu que això és una constant al Pirineu, on la costum de Voltejar o Ventar o bé de posar a seure va venir moolt més tard, si és que hi va arribar.
També he de dir que està en condicions precàries; d´això volia parlar amb els polítics, però no ens avancem...que tot vindrà.
 
Les campanes, pinten dolentetes, ja que semblen, amb quasi total seguretat, obra de Ballesteros, un fonedor al meu parer molt interessant des del punt de vista etnogràfic però molt i molt dolent pel que fa a sonoritat i bellesa de les seves peces, molt primes i d´una forma molt poc ben resolta.
Ja les coneixia per la forma, però vista la data que em dónes, encaixa més que bé dins els anys coneguts per mi d´aquest fonedor.
 
Bon reportatge, sens dubte... tot em porta cap allà on jo pensava... i els campanars de Cardós són ben poc destacables; res a veure amb el que passa a 35 km en línia recta, ja ho vas veure... Wink
Com promès, l'enregistrament. Vaig fer un toc molt fluix amb el micròfon gairebé dintre la campana, perquè no es sentís. Només val el que vaig fer de la campana grossa, perquè quan ho vaig fer de la petita tot de gent es va posar a cridar i es podrien sentir identificats...
 
 
campana grossa de lladorre
Sí, sí...  
...és una Ballesteros, hi poso la mà al foc...
 
Encara que les trobo perfectes pel toc de difunts... perfectes, sí.