Fins no fa gaire, a les cases es feia una feina abans d'anar al molí, que ara no cal fer ja que és un servei d'aquest: "ventar". Se'n diu així de l'operació, mitjançant un corrent d'aire, de separar l'oliva de les fulles i branquetes que encara hi queden. El vent s'enduu les fulles, i les olives llisquen sobre una mena de graella que vibra, de manera que les branquetes es desprenen i cauen entremig. Si es vol oli de qualitat, aquesta feina ha de ser lenta de manera que, manualment, es puguin anar traient les fulles i tronquets que la màquina no ha eliminat.
Aquí veiem les restes d'una màquina de ventar que es troba encara sota una casa enfonsada al poble abandonat de Montesquiu:
I aquí la màquina de ventar moderna. La cinta transportadora que ve de fora descarrega dintre de l'embut superior, i les olives cauen a la part inferior de la màquina travessant el corrent d'aire generat pel ventilador que es veu a la dreta i sota del campanar a la foto, per l'esquerra cap amunt surten les fulles directament a l'exterior, on cauen en un remolc de tractor per a endur-se-les.