inici   utilitats   esmuc   fotos esfèriques   teclats   campanes   bicicleta   colomina   voltforum    
 CEWT divendres 22 de novembre 2024  
L'oli és un dels cultius més antics i arrelats al Pallars, especialment la variant d'oliva Mançanell, de collita irregular però que resisteix prou bé les gelades.
 
Les feines relacionades amb aquest producte passa pel manteniment dels trossos i els arbres, podar, netejar, i collir l'oliva. Per això últim s'estenen cap el desembre sota dels arbres unes grans peces tèxtils anomenades borrasses i amb unes perxes es pica l'arbre de manera que en caiguin les olives (amb una mica de fulla i branquetes) a la borrassa. D'allí es recullen en sacs i es porten a "desfer" al molí. Aquest últim pas és la coronació del procés, ja que se'n obté directament l'oli. No fa gaire això es feia en els pobles, en molins que, encara que fora de funcionament, parcialment encara es conserven. Per motius higiènics, aquestes tasques es fan ara en molins més grans que en centralitzen l'operació, tot i que alguns són prou petits com per a poder-se considerar gairebé artesanals.
 
Els sacs carregats a punt de sortir cap el Molí d'Oli d'Aramunt, a la Conca de Dalt:
2007_1215_115016aa.jpg
2007_1215_115016aa.jpg
Aquest és el Molí d'Oli d'Aramunt. Al fons del carrer veiem les restes de les magnífiques però descuidades ruïnes d'Aramunt Vell.
2007_1215_151812aa.jpg
2007_1215_151812aa.jpg
Durant la campanya de l'oli, el molí funciona gairebé dia i nit. Com que, depenent de la collita, no se sap mai gaire quanta oliva portarà cadascú, els torns sovint s'allarguen fent que les esperes siguin perllongades, ja tradicionalment. Per això quan no cal esperar i es pot anar per feina se'n diu "arribar i moldre", frase que ha quedat arrelada en la tradició, i que va ser també així en el cas documentat. La boca d'entrada ens estava esperant.
2007_1215_140516aa.jpg
2007_1215_140516aa.jpg
La primera feina és introduir l'oliva a l'alimentador que hi ha a fora del molí.
2007_1215_123844aa.jpg
2007_1215_123844aa.jpg
A través de la reixa cal anar fent caure, repartint-la bé, l'oliva a l'helicoide d'Arquímedes que la fa avançar fins a la cinta transportadora que alimenta el primer pas dintre del molí, el procés anomenat "ventar".
Fins no fa gaire, a les cases es feia una feina abans d'anar al molí, que ara no cal fer ja que és un servei d'aquest: "ventar". Se'n diu així de l'operació, mitjançant un corrent d'aire, de separar l'oliva de les fulles i branquetes que encara hi queden. El vent s'enduu les fulles, i les olives llisquen sobre una mena de graella que vibra, de manera que les branquetes es desprenen i cauen entremig. Si es vol oli de qualitat, aquesta feina ha de ser lenta de manera que, manualment, es puguin anar traient les fulles i tronquets que la màquina no ha eliminat.
 
Aquí veiem les restes d'una màquina de ventar que es troba encara sota una casa enfonsada al poble abandonat de Montesquiu:
 
2007_1206_170841aa.jpg
 
I aquí la màquina de ventar moderna. La cinta transportadora que ve de fora descarrega dintre de l'embut superior, i les olives cauen a la part inferior de la màquina travessant el corrent d'aire generat pel ventilador que es veu a la dreta i sota del campanar a la foto, per l'esquerra cap amunt surten les fulles directament a l'exterior, on cauen en un remolc de tractor per a endur-se-les.
2007_1215_151112aa.jpg
2007_1215_151112aa.jpg
La tria manual final sobre la reixeta de la màquina de ventar. Vista i mans ràpides...
2007_1215_123908aa.jpg
2007_1215_123908aa.jpg
Les olives baixen per la reixeta lentament degut a la poca inclinació, i gràcies a la vibració d'aquesta.
2007_1215_123924aa.jpg
2007_1215_123924aa.jpg
En aquest vídeo es poden veure les olives desplaçant-se per la reixeta. Les dues peces cilíndriques blaves són els motors amb pesos excèntrics que la fan vibrar. També es veuen els ràpids moviments de la mà que fa el triatge final i la cinta transportadora que s'enduu les olives netes cap a la balança d'entrada al molí pròpiament dit.
ventaolives.swf
Una cinta transportadora eleva les olives netes fins a dos grans embuts, que són una balança automàtica que pesa contínuament el que entra al molí. Aquí en veiem el detall dels sensors de pes.
2007_1215_141812aa.jpg
2007_1215_141812aa.jpg
En una altra habitació, comunicada per una finestra amb la sala d'entrada i ventar, hi ha el despatx del moliner. S'hi veu el comptador de la balança d'entrada, l'ordinador per a la facturació, el quadre de comandaments de la màquina de ventar, i els ingredients necessaris per al moment culminant de l'operació, com veurem més endavant.
2007_1215_125420aa.jpg
2007_1215_125420aa.jpg
Un cop netes i pesades les olives, una cinta transportadora les porta fins a uns grans embuts on s'esperen que les màquines les puguin agafar per als processos posteriors. A Aramunt n'hi han tres, de manera que les diferents partides no es barregin i estiguin preparades mentres altres clients poden anar ventant ja les següents partides.
2007_1215_164457aa.jpg
2007_1215_164457aa.jpg
Les olives netes dintre de l'embut, esperant que els toqui el torn per a entrar a la trituradora, el molí pròpiament dit.
 
Era en aquest estat que es portaven les olives fins no fa gaire, netes i ventades, en sacs que es pesaven a mà.
2007_1215_164104aa.jpg
2007_1215_164104aa.jpg
Un cop s'obre la part inferior de l'embut, una cinta transportadora porta les olives al molí pròpiament dit: la trituradora en aquest molí modern, que és el giny que veiem aquí. És una màquina on uns martells piquin a gran velocitat en un cilindre que dóna voltes per on van passant les olives, i el trinxat n'és recollit al recipient inferior, on unes pales s'encarreguen de barrejar bé la massa.
2007_1215_142036aa.jpg
2007_1215_142036aa.jpg
Aquí veiem com es feia aquest primer pas en un molí tradicional (en el nostre cas l'anomenat "molí dels pobres" a Sant Martí de Canals, a finals del segle passat): es posaven les olives al centre de la superfície del molí per on giraven les pedres que les anaven aixafant i, amb el rodament, desplaçant cap enfora on un canal circular anava recollint la pasta.
moli1.jpg
moli1.jpg
Aquesta pasta es repartia manualment en cabasses amb la que es feia una pila en el carretó de la premsa.
moli2.jpg
moli2.jpg
Calia que la pila de cabasses fos ben dreta.
moli3.jpg
moli3.jpg
I, amb el carretó, es duia cap a la premsa.
moli4.jpg
moli4.jpg
La premsa apretava la pila de cabasses, d'on sortia l'oli, que per canals anava als diferents trulls on, per decantació, es separava de les impureses i de l'aigua que encara contenia. Al molí de Sant Martí de Canals (en desús, però - encara - conservat) la premsa era hidràulica.
moli5.jpg
moli5.jpg
No així a les restes que queden del molí en runes del poble abandonat de Montesquiu, on la premsa anava amb un caragol accionat manualment.
 
2007_1206_170330aa.jpg
En els molins tradicionals només quedava el procés de decantació als trulls.
moli6.jpg
moli6.jpg
Però tornem al present. Sortint de la trituradora aquestes pales s'encarreguen de barrejar bé la pasta, i de deixar-la refredar, ja que l'oliva s'ha escalfat una mica sota els martells i el procés ha de continuar en fred per a obtenir oli verge i fer el procés de premsa en fred. Per això aquesta secció és ventilada. Amb la humitat que hi ha dintre el molí, la pasta fumeja lleugerament.
2007_1215_145924aa.jpg
2007_1215_145924aa.jpg
Un cop la pasta ben barrejada i refredada, es deixa caure en un altre recipient amb pales on se li afegeix una mica d'aigua neta per a fer-la apta per al procés de premsa, que actualment es fa per centrifugació.
2007_1215_130524aa_0001.jpg
2007_1215_130524aa_0001.jpg
Alguns aparells recorden les locomotores de vapor, així el fluxòmetre d'aigua:
2007_1215_164932aa.jpg
2007_1215_164932aa.jpg
O les plaques de la centrifugadora.
2007_1215_152924aa.jpg
2007_1215_152924aa.jpg
La pasta es deixa anar a gran velocitat contra un cilindre que gira on s'estavella, i, així esmicolada, és centrifugada.
 
El sortint es divideix en dues parts: l'una líquida amb, sobretot, l'oli, i una altra barreja d'aigua i residus sòlids. Aquesta segona part és separada, per una banda l'oli, i per l'altra els residus sòlids secs.
 
Veiem però la centrifugadora. Després de la trituradora és la màquina més sorollosa del molí, on el nivell sonor és infernal.
2007_1215_130808aa.jpg
2007_1215_130808aa.jpg
Sota la primera centrifugadora, l'aigua i els residus sòlids són separats en aquesta safata foradada i vibradora. Per la vibració la part sòlida es va desplaçant fins a caure en una cinta transportadora que la durà fora del molí.
2007_1215_155116aa.jpg
2007_1215_155116aa.jpg
Els residus sòlids es recullen aquí. Antigament servien com a adob, però sobretot com a combustible per a brasers i estufes. Actualment hi han empreses que n'extreuen encara oli de baixa qualitat, a través de processos químics.
2007_1215_131616aa.jpg
2007_1215_131616aa.jpg
De la part inferior de la primera centrífuga, que va a unes 3300 voltes per minut, en surten doncs dues barreges, l'una sobretot amb oli i aigua, l'altre amb aigua, una mica d'oli i els residus sòlids que són separats i portats a fora.
 
Les dues barreges líquides són dirigides cada una a dues centrifugadores més contundents que són les que es veuen al fons de la foto. La barreja d'oli i aigua va a la de l'esquerra, on s'hi afegeix aigua neta i se'n fa el centrifugat final d'on surt l'oli ja acabat. La barreja d'aigua amb una mica d'oli anirà a una centrifugadora idèntica que és a la dreta, i l'oli sortint d'aquí es conduirà a la centrifugadora final. Ambdues giren a unes 7000 voltes per minut, prop de la velocitat dels discs durs d'ordinador que són però d'un diàmetre molt inferior.
2007_1215_135936aa.jpg
2007_1215_135936aa.jpg
L'entrada de la centrifugadora d'oli brut (sobretot aigua) on s'afegeix aigua neta.
2007_1215_131308aa.jpg
2007_1215_131308aa.jpg
La sortida de la segona centrifugadora de l'oli brut: molta aigua per una banda, i un rajolí d'oli que anirà a parar a la centrifugadora final.
2007_1215_165312aa.jpg
2007_1215_165312aa.jpg
Sota les centrifugadores finals es recull l'aigua bruta residual, que és emmagatzemada en una fossa i que posteriorment es reparteix als camps: adob natural, regant al mateix temps.
2007_1215_160312aa.jpg
2007_1215_160312aa.jpg
L'entrada a la centrifugadora final: oli i aigua neta.
2007_1215_131304aa.jpg
2007_1215_131304aa.jpg
Vista general de l'etapa final: les dues centrifugadores, el safareig de decantació i, al fons, els dipòsits que recullen l'oli fet, des d'on s'omplen els recipients que els clients del molí s'enduen.
2007_1215_164601aa.jpg
2007_1215_164601aa.jpg
El moment més esperat des de fa mesos: el primer raig d'oli nou surt del molí!
2007_1215_153712aa.jpg
2007_1215_153712aa.jpg
El moliner té una instal·lació en una rerecambra per a poder celebrar dignament el moment i fer el primer tast de l'oli nou.
2007_1215_140808aa.jpg
2007_1215_140808aa.jpg
Directe del molí a la llesca - aquí entren en joc els ingredients que veiem abans a la taula del despatx del moliner...
2007_1215_142612aa.jpg
2007_1215_142612aa.jpg
El color verdós de l'oli sobre el pa ja ens informa de la bona qualitat d'enguany.
2007_1215_142808aa.jpg
2007_1215_142808aa.jpg
Perquè l'oli s'ha premsat en fred:
2007_1215_130912aa.jpg
2007_1215_130912aa.jpg
Vista general del molí des d'un racó: darrere els vidres la sala de ventar i la balança, al fons a l'esquerra l'entrada de les olives, més endavant a dalt la trituradora i les banyeres de barreja, a l'esquerra la primera centrifugadora sòlid/líquid, al davant del nas les dues centrifugadores finals, darrere d'aquestes es veu la porta del dexpatx del moliner, i a la dreta els dipòsits on es recull l'oli fet. Davant de les últimes centrifugadores hi ha el safareig de decantació, que en aquesta foto no es veu.
2007_1215_164817aa.jpg
2007_1215_164817aa.jpg
L'últim pas, i fi del reportatge, és omplir les garrafes.
2007_1215_161024aa.jpg
2007_1215_161024aa.jpg