inici   utilitats   esmuc   fotos esfèriques   teclats   campanes   bicicleta   colomina   voltforum    
 CEWT divendres 22 de novembre 2024  
.
forn_solar.gif
forn_solar.gif
.
forn1.gif
forn1.gif
.
forn2.gif
forn2.gif
.
forn3.gif
forn3.gif
.
forn4.gif
forn4.gif
.
forn5.gif
forn5.gif
.
forn6.gif
forn6.gif
.
forn7.gif
forn7.gif
.
forn_solar_mirall.gif
forn_solar_mirall.gif
Instruccions per a cuinar amb el forn solar
 
Posar el forn al sol
Directament a terra o per a més comoditat damunt d'una taula. Lo millor és una tauleta amb rodes perquè es pugui orientar fàcilment cap al sol. Abans de posar els pots amb el menjar a dintre, cal escalfar el forn al mínim un quart d'hora o a uns 100 graus (és convenient de tenir-hi sempre un termòmetre de forn a dintre, per tenir un control mínim de la temperatura). Llavors cal posar el forn de tal manera, que entri el sol directament, és a dir que els fils del reflector fan una ombra paral·lela sobre el marc dels vidres. El reflector s'ha d'inclinar perquè el reflex vagi a parar a dins, sobre els pots amb el menjar. Aquesta situació s'ha de corregir més o menys cada hora (per fornejar) o cada hora i mitja (per cuinar) segons la posició del sol. El reflector s'ha de fixar amb la peça de fusta per on passen els fils, estirant avall (important per el vent). Els pots han de ser de color negre o fosc i que no brilli per fora i poden ser de qualsevol material resistent a l'escalfor. Sobretot el tap ha de ser de color fosc no brillant, quasi sempre es cuina amb el tap (que tanqui bé), menys quan es fa pa per exemple. Els pots preferentment han de ser amples i poc alts, si tenen les parets molt gruixudes, cal preescalfar-los al forn solar. No s'ha de posar mai molt de menjar a dintre un pot, perquè la cocció trigaria molt més. S'ha de vigilar que els pots no toquin el vidre! El reflector i els vidres sempre han de ser nets, sense pols. Les hores més adequades per a cuinar amb el forn solar son els de més insolació.
 
La manera de cuinar
La cocció dintre del forn solar és molt lenta i suau, per això sobretot les verdures o les fruites conserven tot el seu gust. Per això no cal posar gaire sal (o sucre) i es pot cuinar fins i tot sense greixos. Moltes verdures deixen anar aigua, per això gairebé no cal afegir aigua per cuinar. D'altra banda també vol dir que triga el seu temps, moltes coses no estan cuites abans de dues hores, sempre depenent de la intensitat del sol. Sovint no ve d'aquí si el menjar esta mitja hora més al forn, no hi ha perill que estigui massa cuit o que s'enganxi als pots. Per saber quan el menjar esta a punt cal fer un tast. Al forn solar es pot bullir, guisar, escalivar, esterilitzar, fornejar, mantenir calent, assecar.... No es pot fregir ni rostir i no es bot bullir pasta. Durant la cocció normalment no cal tocar el menjar, ni remenar ni vigilar. Si es posen coses molt fredes al forn (congelats per exemple) es necessita un temps de cocció molt superior.
 
Cuinar verdures:    
- com pebrots, albergínies, carabassons, carbassa, pèsols, fonoll, bledes, cols de Brussel·les, pastanaga, tomàquets, espinacs...: amb una mica d'oli d'oliva, molt poca aigua, sal i espècies cuinar al seu propi suc. Es poden tallar petits o grossos, només varia el temps de cocció. De vegades afegir una mica de fècula (maizena), perquè lligui el suc.  
 
- com mongetes,carxofa, col, coliflor...: tapats d'aigua (per reduir el temps de cocció posar l'aigua ja calenta al pot), amb sal  
 
-com porros: no surten massa bons, com a mínim jo no ho he aconseguit...
 
- com cebes: triguen moltíssim per estar cuites, per això cal tallar-les molt fines
 
espècies:   algunes son bones quan estan cuites amb el menjar, algunes millor posar-les just abans de menjar. L'all queda molt bo.      
 
patates:   estan fetes per al forn solar! Mil possibilitats i variants, bullides amb la pela o sense (poc aigua al fons del pot, poc oli, no cal tapar-los amb aigua), junts amb altres verdures com al foc tradicional, crues i ratllades (no massa fins) amb una mica d'oli i sal, llesques amb oli i espècies.....   tota mena de cereals: com mill, grans de blat i altres, fajol, bulgur... cuinats com al foc tradicional
 
Llegums:   llenties, cigrons, mongetes seques, soja... cuinats com al foc tradicional (cigrons s'han de deixar amb remull una nit)      
 
Carns:   tot el que son estofats i rostits. No es pot fregir res al forn. Daurar la carn per tancar els pors: Fer ho amb un pot pesat i de parets gruixudes, pre-escalfar l'oli, daurar amb el tap posat (menys pollastre a trossos o carns que es couen ràpid: sense tap) . Desprès continuar segons la recepta, amb el pot tapat.    
 
Salses: no es poden reduir al forn solar, per això cal afegir fècula (maizena)    
 
Sopes: preferentment es fa un concentrat, sense gaire aigua, perquè no duri massa el temps de cocció    
 
Peix: molt bo al forn solar, no es pot fregir    
 
Arròs: necessita menys aigua que al foc tradicional (1/3 menys). Molt bo surt l'arròs integral (1 part d'arròs i 2 d'aigua)    
 
SI NO HI HA GAIRE SOL O NÚVOLS INTERMITENTS: Pre-escalfar el menjar i els pots al foc tradicional, en últim cas acabar de coure tot al foc tradicional      
 
Fornejar:   Necessita un bon sol i màxima insolació (entre 120 a 140 graus). El temps és com a mínim el doble d'el del forn tradicional. Sempre s'ha de pre-escalfar el forn solar. Es poden fer pans, pastissos, galetes, gratinats (per daurar deixar al final de la cocció el tap del pot una mica obert), pizzes... Sovint és convenient de tapar o mig tapar lo que es vol fornejar. No es pot fornejar massa quantitat alhora, per exemple. quatre pans petits a l'hora (aprox. 1-1.5 Kg de farina integral)      
 
Pa: (sistema casacota, hi han moltes filosofies...)    
1-1.5 Kg de farina integral (o barrejat)  
llavors de gira-sol, lli, sèsam.... si es vol  
1 cullereta de cafè de sal  
3 sobres de llevat de pastisseria (marca maizena, de supermercats Pujol)  
 
---->>> barrejar-ho tot bé  
 
afegir aigua tèbia, la quantitat varia segons la farina i el dia, s'ha d'aconseguir una pasta tova però no enganxifosa, i amassar uns deu minuts amb molta energia  
 
---->>>deixar-ho reposar una bona estona tapat amb un drap mullat o film transparent de plàstic, la pasta ha de doblar el volum, deixar-ho en un lloc calentó (no massa tampoc!), sense corrent d'aire  
 
donar forma als pans, fer uns talls i tornar a deixar reposar uns deu minuts, posar-los al forn  
 
els pans estan cuits, quan se sent un soroll "ressonant" picant al fons del pa    
 
+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=
 
El model d'aquest forn solar té una posició d'hivern. Llavors el vidre té una inclinació de 60 graus respecte del sol, a l'estiu és de 30 graus. Es pot cuinar perfectament a l'hivern amb temperatures baixes, nomès cal un bon sol!  
 
+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=