www.campanes.atmos.cat    
 CEWT dijous 21 de novembre 2024  
Aquí presento (per fi n´he trobat un vídeo) els  
 
famosos vols de campanes de Castellfabib, a la comarca del Racó d´Ademús.
 
Amb una extrordinària habilitat (i dos pebrots) i molta inconsciència (però que duri, eh) els voltejadors de campanes d´aquesta localitat donen un espectacle impressionant.
 
El dubte és si realment cal fer això amb una campana: si no hi ha prou contrapès, se n´hi posa més, no va així???
 
En tot cas, l´orígen podria ser:
 
-Un campaner molt exigent en l´equilibri que necessitava uns pocs kg de més en el capçal i va acabar posant-s´hi ell.
 
-Una bravata entre sonadors...  
 
-?????
 
Vegeu-los, vegeu-los...
 
part 1:
 
https://www.youtube.com/watch?v=7q8jrhVQSdU
 
part 2:
 
https://www.youtube.com/watch?v=5G3fF0V95OU
 
i volteig normal valencià:
 
https://www.youtube.com/watch?v=E9PufCiihSY
Que bestiotes poden ser els Valencians amb els petards i les campanes eh...!!!  Wink lips sealed lips sealed lips sealed lips sealed
Petits matisos respecte a Castielfabib, del Rincón de Ademuz (no cal dir sempre "Lleida" i "Girona"? també "Castielfabib" o "Rincón de Ademuz" - pura coherència... per cert, els del poble diuen "Castiel" entre ells.)
El "Rincón de Ademuz" és una illa valenciana en terres d'Aragó, una mica com Llívia, però una mica més gran, amb una dotzena de pobles.
Castielfabib és un poble valencià, de parla castellana i de cultura aragonesa, i això es veu en els tocs de campanes... Normalment la gent s'agarra a la "Guillermina", del XVII, a pegar voltes amb ella. No deu ser costum antic, i no és tan arriscat com sembla, ja que la campana va molt "bova", és a dir molt equilibrada, i per tant gira lentament. De fet, quan es va restaurar, no fa gaire, van mantenir els coixinets de bronze, que cal regar amb oli cada volta que es toca, perquè la campana va més lenta (i controlada) així.
Curiosament, fa uns quaranta anys, en un famós "Viaje al Rincón" de l'escriptora MARIA ÁNGELES ARAZO (que m'encanta com descriu sensacions i emocions) no trobà ningú que volguera parlar del "volteo humano", es més, li deien que era una mala fama que s'havien inventat els pobles veïns per desprestigiar als de Castielfabib... I ara, "símbol d'identitat"...
La forma de voltejar les campanes és plenament aragonesa, i de fet distingeixen "el volteo" (allò de penjar-se a la campana) del "bandeo" que és la manera aragonesa d'anomenar el volteig complet. El darrer vídeo mostrar és un "bandeo" (aragonés) de manual: les dues campanes voltegen alternades, a gran velocitat, i tendent a que sone la una mentre calla l'altra: no és gens fàcil de fer a eixes velocitats. Per altra banda les toquen "per baix" com diríem nosaltres a València, és a dir anant-les a buscar de manera que quan passa la campana tu estàs dins (quan s'empenta la campana de la manera més habitual, tu estàs fora quan tens la campana darrere del cap i has de tornar més ràpid que ella).
Així que el toc de Castiel que mostreu com valencià ni és "volteo" ni és "valencià": és "bandeo" de la forma més habitual aragonesa.
I per fer el "volteo" ja sabeu... Deixar-se dur per la campana, i sobre tot no moure el cap fins que no estiga parada... No seria aquella la manera més intensa (i directa) de "tocar campana"??? El rècord està en unes 300 voltes... Qui el supera?
Quote from francesc on 05.01.2008 a les 08:44:33 UTC:
Deixar-se dur per la campana, i sobre tot no moure el cap fins que no estiga parada... No seria aquella la manera més intensa (i directa) de "tocar campana"??? El rècord està en unes 300 voltes... Qui el supera?

 
Fa gràcia que alguns instrumentistes musicals troben "cansat" l'exercici de l'instrument i diuen que si ho fan massa es poden lesionar... a la vista d'aquest altre instrument!
 
Com et deuen quedar els braços després de 300 voltes arrapat al jou - suposo que s'apreta fort oi? El vertigen al rodar fora de la torre deu ser lo de menys!